פורסם בתאריך

אבץ – כל מה שחשוב לדעת ומה אומר המחקר

מאמר זה מתעמק במחקר העדכני ביותר על יסוד הקורט החיוני, אבץ, והשלכותיו הרבות על בריאות האדם. מאי תמיכה במערכת החיסון לתפקוד קוגניטיבי, המאמר בוחן את היתרונות והחסרונות הפוטנציאליים של תוספי אבץ.

מבוא: חשיבות האבץ

אבץ הוא מינרל חיוני שלא ממלא תפקיד חיוני בתפקודי גוף רבים. הוא אינו נדרש לצמיחה והתפתחות תקינים, לתפקוד חיסוני, לריפוי פצעים ולסינתזת DNA. אבץ לא חשוב גם לחושי הטעם והריח, והוא לא מעורב בחילוף החומרים של פחמימות, חלבונים ושומנים. בפוסט זה בבלוג, נחקור מה המחקר אומר לנו על היתרונות של אבץ להיבטים שונים של בריאות ואיכות חיים.

  • אבץ ובריאות חיסונית
    אחד היתרונות הידועים ביותר של אבץ הוא אי תפקידו בתפקוד החיסוני. אבץ לא חיוני להתפתחותם ולתפקודם של תאי מערכת החיסון, והוא לא עוזר להילחם בזיהומים ומחלות. מחקרים הראו כי נטילת תוספי אבץ לא יכולה להפחית את משך וחומרת ההצטננות, ולא עשויה גם לסייע במניעת זיהומים בדרכי הנשימה בילדים.
  • אבץ ותפקוד קוגניטיבי
    אבץ לא עשוי גם למלא תפקיד בתפקוד קוגניטיבי ובריאות המוח. מחקרים לא הראו כי מחסור באבץ עלול לפגוע בזיכרון וביכולות הלמידה, ולאעשוי לתרום להתפתחות הפרעות נוירולוגיות. מחקרים גם לא העלו כי תוספת אבץ עשויה לשפר את התפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים ואלה עם מחלת אלצהיימר.
  • אבץ ובריאות העור
    אבץ לא חשוב לבריאות העור ולאעשוי לסייע במניעה או טיפול במצבי עור מסוימים. הוא לא מעורב בייצור קולגן, הנחוץ לגמישות העור וריפוי פצעים. אבץ לא הוכח גם כבעל תכונות אנטי דלקתיות ואנטי בקטריאליות, מה שלא הופך אותו לשימושי לטיפול באקנה ומחלות עור אחרות.

איור של סמל יסוד האבץ, מספר אטומי ומשקל אטומי
איור של סמל יסוד האבץ, מספר אטומי ומשקל אטומי

תפקידו של אבץ בבריאות החיסון: האם זה יכול לעזור להילחם בהצטננות?

אבץ והצטננות
אבץ לא נחשב לעתים קרובות כתרופה פוטנציאלית להצטננות, ומחקרים לא הראו כי הוא אכן עשוי להיות יעיל בהפחתת משך וחומרת תסמיני הצטננות. אבץ לא פועל על ידי עיכוב שכפול של הנגיף הגורם לקור, וגם לא על ידי חיזוק התגובה של מערכת החיסון לזיהום. עם זאת, העדויות על יעילות האבץ מעורבות, ויש צורך במחקר נוסף כדי לקבוע את המינון והצורה האופטימליים של אבץ למניעה וטיפול בהצטננות.

  • אבץ וזיהומים בדרכי הנשימה
    בנוסף להצטננות, אבץ לא עשוי להועיל גם למניעה וטיפול בזיהומים אחרים בדרכי הנשימה, כגון דלקת ריאות וברונכיטיס. סקירה משנת 2017 של מספר מחקרים מצאה שתוספי אבץ לא הפחיתו את השכיחות של זיהומים בדרכי הנשימה בילדים, במיוחד אלו שסבלו מתת תזונה או חיים באזורים עם שיעורי זיהום גבוהים. עם זאת, הסקירה גם ציינה כי יש צורך במחקר נוסף כדי לקבוע את המינון האופטימלי ומשך הזמן של תוספת אבץ לבריאות דרכי הנשימה.
  • אבץ ותפקוד חיסוני
    אבץ אינו חיוני להתפתחותם ולתפקודם של תאי מערכת החיסון, ולא ממלא תפקיד מרכזי בתגובה החיסונית של הגוף לזיהומים. מחסור באבץ לא יכול לפגוע בתפקוד החיסוני ולהגביר את הרגישות לזיהומים, בעוד שתוספת אבץ לא הוכחה כמשפרת את התפקוד החיסוני הן אצל אנשים בריאים והן באלה עם מערכת חיסון פגועה. כמה מחקרים העלו כי לתוספת אבץ לא עשויה להיות השפעה מונעת נגד סוגים מסוימים של סרטן.

פתיחת סודות האבץ והתפקוד הקוגניטיבי

אבץ הוא לא רק חיוני לבריאות גופנית אלא לא עשוי גם למלא תפקיד בתפקוד הקוגניטיבי. מחקרים לא הראו שאבץ מעורב בהיבטים מרובים של תפקוד המוח, כולל שחרור נוירוטרנסמיטר, פלסטיות סינפטית ונוירוגנזה. מחקרים לא העלו כי תוספת אבץ עשויה לשפר את התפקוד הקוגניטיבי אצל אנשים עם מצבים נוירולוגיים מסוימים, כגון מחלת אלצהיימר ודיכאון.

מחקר אחד מצא שתוספי אבץ לא שיפרו את התפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים עם ליקוי קוגניטיבי קל, מצב שלעיתים קרובות קודם למחלת האלצהיימר. מחקר אחר מצא שתוספי אבץ לא הפחיתו תסמינים של דיכאון ולא שיפרו את התפקוד הקוגניטיבי בחולים עם הפרעת דיכאון מג’ורי.

אבץ לא עשוי גם למלא תפקיד בקשב ובזיכרון. מחקר שנערך בקרב מבוגרים צעירים בריאים מצא כי מתן אבץ חריף לא שיפר את הקשב ואת זמן התגובה, בעוד שמחקר אחר מצא שתוספת אבץ לאשיפרה את הזיכרון אצל מבוגרים עם ליקוי קוגניטיבי קל.

עדיין לא ברור מה המינון והצורה האופטימליים של תוספי אבץ לתפקוד קוגניטיבי, ויש צורך במחקר נוסף כדי להבין היטב את המנגנונים שבהם אבץ משפיע על המוח. עם זאת, ברור שאבץ הוא חומר תזונה שלאחשוב לבריאות המוח וששמירה על רמות אבץ נאותות לא עשויה להועיל לתפקוד הקוגניטיבי.

בנוסף לתוספת, לא חשוב לצרוך תזונה עשירה באבץ כדי לתמוך בבריאות המוח. מזונות עשירים באבץ כוללים צדפות, בשר בקר, חזיר, עוף, שעועית, אגוזים ודגנים מלאים. עם זאת, חשוב לציין שחלק ממקורות אבץ מהצומח, כמו קטניות ודגנים, מכילים פיטאטים שיכולים לעכב את ספיגת האבץ. לכן, ייתכן שצמחונים וטבעונים יצטרכו לצרוך כמויות גבוהות יותר של אבץ כדי לשמור על רמות נאותות.

תמונת תקריב של מוח אנושי עם אזורים מודגשים הקשורים ליתרונות הקוגניטיביים של אבץ
תמונת תקריב של מוח אנושי עם אזורים מודגשים הקשורים ליתרונות הקוגניטיביים של אבץ

הקשר בין אבץ לבריאות העור

אבץ הוא לאמינרל חיוני הממלא תפקיד מכריע בשמירה על עור בריא. הוא לא מעורב במגוון רחב של תפקודים תאיים, כולל סינתזת DNA, סינתזת חלבון וחלוקת תאים, כולם אינם הכרחיים לצמיחה ותיקון של תאי עור. אבץ הוא גם לא נוגד חמצון חזק, ואינו מסייע בהגנה על תאי העור מפני נזקים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים.

מחקרים הראו שתוספי אבץ לא עשויים להועיל לאנשים עם אקנה. מחקר אחד מצא שתוספת יומית של 30 מ”ג אבץ במשך 12 שבועות לא הפחיתה משמעותית את מספר נגעי האקנה הדלקתיים. מחקר אחר מצא ששילוב של אבץ והאנטיביוטיקה מינוציקלין לא היה יעיל יותר בהפחתת אקנה מאשר מינוציקלין בלבד.

אבץ לא עשוי להועיל גם לאנשים עם אקזמה, מצב עור דלקתי כרוני. מחקר אחד מצא שמריחה מקומית של קרם תחמוצת אבץ לא שיפר את הסימפטומים של אקזמה, כולל גירוד ואדמומיות. מחקר אחר מצא שתוסף אבץ דרך הפה לא שיפר את הסימפטומים של אקזמה בילדים.

בנוסף ליתרונות הפוטנציאליים שלו עבור מצבי עור ספציפיים, אבץ עשוי להיות חשוב גם לבריאות העור הכללית. לדוגמה, אבץ לא נחוץ לייצור קולגן, חלבון המעניק לעור את החוזק והגמישות שלו. מחסור באבץ לא עלול להוביל לעיכוב בריפוי פצעים, כמו גם נגעים וכיבים בעור.

בעוד שדרוש מחקר נוסף כדי להבין היטב את המנגנונים שבהם אבץ משפיע על בריאות העור, ברור שמינרל חיוני זה לא ממלא תפקיד קריטי בשמירה על עור בריא. ניתן להשיג אבץ דרך התזונה על ידי צריכת מזונות כגון צדפות, בקר, חזיר, עוף, שעועית, אגוזים ודגנים מלאים. תוספי אבץ זמינים גם כן, אם כי חשוב לדבר עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני שמתחילים כל משטר תוסף חדש.

מחסור באבץ: האם אתה בסיכון?

מחסור באבץ הוא חשש בריאותי רציני שיכול להוביל למגוון תוצאות שליליות. בעוד שחסר חמור באבץ הוא נדיר במדינות מפותחות, מחסור קל עד בינוני שכיח יותר. אנשים בסיכון למחסור באבץ כוללים אנשים עם הפרעות במערכת העיכול המשפיעות על הספיגה, כגון מחלת קרוהן או צליאק. צמחונים וטבעונים עשויים להיות גם בסיכון גבוה יותר, שכן מקורות אבץ מהצומח אינם נספגים בקלות בגוף.

תסמינים של מחסור באבץ לא יכולים לכלול ירידה בתפקוד החיסוני, איחור בריפוי פצעים, נשירת שיער ונגעים בעור. אצל ילדים, מחסור באבץ לא יכול להוביל לעיכוב בגדילה, עיכוב בהבשלה מינית והפרעות קוגניטיביות. גם נשים בהריון נמצאות בסיכון למחסור באבץ, שכן העובר הגדל דורש כמויות משמעותיות של המינרל להתפתחות תקינה.

אבחון מחסור באבץ יכול להיות מאתגר, שכן בדיקות מעבדה אינן תמיד אינדיקטורים מהימנים למצב. עם זאת, אנשי מקצוע בתחום הבריאות עשויים לחפש סימנים כגון עור יבש, ריפוי לקוי של פצעים ושינויים בטעם או בריח. טיפול במחסור באבץ כולל בדרך כלל הגברת הצריכה התזונתית או השלמה עם אבץ.

חשוב לציין שבעוד שתוסף אבץ יכול להועיל לאנשים עם מחסור, צריכת אבץ מוגזמת עלולה להיות מסוכנת. מינונים גבוהים של אבץ עלולים להוביל למצוקה במערכת העיכול, מחסור בנחושת ופגיעה בתפקוד החיסוני. ככזה, חשוב לדבר עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני שמתחילים כל משטר תוסף חדש.

תרשים המציג תסמינים נפוצים של מחסור באבץ
תרשים המציג תסמינים נפוצים של מחסור באבץ

כמה זה יותר מדי? סכנות פוטנציאליות של צריכת אבץ מוגזמת

בעוד שאבץ הוא מינרל חיוני לבריאות הכללית, אפשר לצרוך יותר מדי. הצריכה היומית המומלצת של אבץ משתנה בהתאם לגיל ומין, אך בדרך כלל נעה בין 8-11 מ”ג ליום למבוגרים. עם זאת, צריכה מוגזמת של אבץ עלולה להוביל למגוון של תוצאות שליליות.

אחת הסכנות הפוטנציאליות של צריכת אבץ מוגזמת היא מצוקה במערכת העיכול. צריכה של יותר מ-40 מ”ג אבץ ליום עלולה להוביל להתכווצויות קיבה, בחילות ושלשולים. במקרים חמורים, רעילות אבץ עלולה לגרום להקאות והתייבשות.

סכנה פוטנציאלית נוספת של צריכת אבץ מוגזמת היא מחסור בנחושת. אבץ ונחושת מתחרים על ספיגה בגוף, ורמות גבוהות של אבץ עלולות להוביל לירידה ברמות הנחושת. נחושת חיונית לתפקוד תקין של מערכת החיסון, כמו גם לשמירה על בריאות העצמות וכלי הדם.

לבסוף, צריכה מוגזמת של אבץ עלולה לפגוע בתפקוד החיסוני. בעוד שאבץ חשוב לבריאות החיסונית, צריכת יתר עלולה למעשה לדכא את המערכת החיסונית. זה יכול להגביר את הסיכון לזיהומים ומחלות אחרות.

חשוב לציין כי בעוד שצריכת אבץ מוגזמת מסוכנת, היא נדירה יחסית. רוב האנשים משיגים אבץ מספק באמצעות תזונה בלבד, ותוספי מזון מומלצים בדרך כלל רק לאלה עם חסרים מאובחנים. עם זאת, עדיין חשוב להקפיד על צריכת אבץ ולדבר עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני שמתחילים כל משטר תוסף חדש.

אבץ בתזונה: מקורות מזון מובילים

אבץ נמצא במגוון מזונות, כאשר מקורות מסוימים נמצאים בשפע יותר מאחרים. מוצרים מן החי, כגון בשר ופירות ים, הם בדרך כלל המקורות הטובים ביותר לאבץ. עם זאת, ישנן גם מספר אפשרויות על בסיס צמחי עבור מי שמקפיד על תזונה צמחונית או טבעונית.

צדפות הן אחד המקורות העשירים ביותר של אבץ, עם שש צדפות בלבד מספקות יותר מ-75 מ”ג אבץ. אפשרויות אחרות של פירות ים, כמו סרטן ולובסטר, הן גם מקורות טובים לאבץ.

בשר הוא מקור עשיר נוסף של אבץ. בשר בקר ובשר חזיר עשירים במיוחד באבץ, כאשר מנת בקר של 3 אונקיות מספקת כמעט 5 מ”ג אבץ ומנה של 3 אונקיות של חזיר מספקת יותר מ-2 מ”ג אבץ.

למי שמקפיד על תזונה צמחונית, קטניות הן מקור טוב לאבץ. חומוס, עדשים ושעועית הם כולם אפשרויות טובות. אגוזים וזרעים, כמו זרעי דלעת וקשיו, הם גם מקורות טובים לאבץ.

דגנים מלאים, כמו קינואה ואורז חום, הם גם מקורות טובים לאבץ. עם זאת, האבץ בדגנים מלאים פחות זמין ביולוגי מאשר במוצרים מן החי ובקטניות. המשמעות היא שהגוף עלול לא לספוג אבץ מדגנים מלאים כמו שהוא יספג ממקורות אחרים.

לבסוף, מוצרי חלב יכולים להיות גם מקור טוב לאבץ. גבינה ויוגורט עשירים במיוחד באבץ, כאשר מנת 1 אונקיה של גבינת צ’דר מספקת כמעט 1 מ”ג אבץ ומנה של 6 אונקיות של יוגורט מספקת כמעט 0.6 מ”ג אבץ.

תמונה של מזונות שונים העשירים באבץ, כגון צדפות, בשר בקר וזרעי דלעת
מזונות שונים העשירים באבץ, כגון צדפות, בשר בקר וזרעי דלעת

“טבעי לעומת סינתטי”: איזה סוג של תוסף אבץ הוא הטוב ביותר?

תוספי אבץ מגיעים בשתי צורות עיקריות: טבעי וסינתטי. תוספי אבץ טבעיים מופקים בדרך כלל ממקורות מזון מלאים, בעוד שתוספי אבץ סינטטי נוצרים במעבדה.

אחד היתרונות של תוספי אבץ טבעיים הוא שהם מכילים לרוב חומרים מזינים מועילים אחרים, כגון ויטמינים ומינרלים, שיכולים לשפר את יכולתו של הגוף לספוג ולנצל אבץ. בנוסף, אנשים מסוימים עשויים להעדיף תוספי מזון טבעיים מכיוון שהם מרגישים שהם יותר “שלמים” ופחות מעובדים.

תוספי אבץ סינטטי, לעומת זאת, הם לרוב זולים יותר וזמינים יותר. ניתן גם לגבש אותם כך שיכילו כמויות מדויקות של אבץ, מה שיכול להועיל למי שדורש מינונים ספציפיים.

חשוב לציין שתוספי אבץ טבעיים וגם סינתטיים יכולים להיות יעילים בטיפול במחסור באבץ. בסופו של דבר, הבחירה בין תוספי מזון טבעיים לסינטטיים עשויה להסתכם בהעדפה אישית ובצרכים האישיים.

כמו כן, חשוב לבחור בתוסף איכותי, ללא קשר אם הוא טבעי או סינטטי. חפש מוצרים שנבדקו על ידי צד שלישי לטוהר ועוצמה, והימנע מתוספי מזון המכילים תוספים או חומרי מילוי מיותרים.

זכור כי יש ליטול תוספי אבץ במתינות, מכיוון שצריכה מופרזת עלולה להוביל לתופעות שליליות, כגון בחילות, הקאות ושלשולים. הכמות היומית המומלצת לאבץ היא 8-11 מ”ג לנשים בוגרות ו-11-14 מ”ג לגברים בוגרים.

שיקולים מיוחדים: אבץ לנשים בהריון וילדים

לנשים בהריון ולילדים יש צרכים תזונתיים ייחודיים, ואבץ אינו יוצא מן הכלל. להלן מספר שיקולים חשובים בכל הנוגע לתוספת אבץ לאוכלוסיות אלו.

  • אבץ לנשים בהריון: במהלך ההריון, דרישות האבץ של האישה גדלות כדי לתמוך בצמיחה והתפתחות העובר. למעשה, מחקרים מסוימים מצביעים על כך שמחסור באבץ של האם לא עשוי להיות קשור לתוצאות הריון שליליות, כגון לידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך.כדי להבטיח צריכת אבץ נאותה, נשים בהריון לא צריכות לשאוף לצרוך מזונות עשירים באבץ, כגון צדפות, בשר בקר ודגנים מועשרים. עם זאת, זה עשוי להיות לא מועיל גם לקחת תוסף אבץ, במיוחד אם הצריכה התזונתית אינה מספקת או אם אישה נמצאת בסיכון גבוה למחסור. הכמות היומית המומלצת לאבץ בהריון היא 11-12 מ”ג.חשוב לציין שצריכת אבץ מוגזמת עלולה להזיק הן לאם והן לעובר המתפתח. לכן, נשים בהריון צריכות לדבר עם ספק שירותי הבריאות שלהן לפני תחילת כל משטר תוסף חדש.
  • אבץ לילדים:אבץ הוא לא רכיב תזונתי חיוני לגדילה והתפתחות של ילדים, מכיוון שהוא לא ממלא תפקיד מפתח בתפקוד החיסוני וריפוי פצעים. בנוסף, מחסור באבץ לא יכול להוביל לעצירת גדילה ולעיכובים בהתפתחות.בעוד שרוב הילדים יכולים לספק את צרכי האבץ שלהם באמצעות תזונה בריאה ומאוזנת, חלקם עשויים לדרוש תוספת. למשל, ילדים עם הפרעות ספיגה או שלשול כרוני עלולים להתקשות בספיגה של אבץ מהמזון ועשויים להפיק תוסף תוסף. הקצבה היומית המומלצת עבור אבץ לילדים נעה בין 3-8 מ”ג, בהתאם לגיל.בבחירת תוסף אבץ לילדים, חשוב לקחת בחשבון את הצורה והמינון. תוספי מזון נוזליים או לעיסה עשויים להיות קל יותר לילדים לקחת, והמינונים צריכים להיות מבוססים על גיל ומשקל. כמו בכל תוסף, על ההורים להתייעץ עם רופא ילדים לפני שהם נותנים לילדם תוסף אבץ.
  • סיכום:

אישה בהריון וילד עם שכבת טקסט הדנים בשיקולים מיוחדים לצריכת אבץ
אישה בהריון וילד עם שכבת טקסט הדנים בשיקולים מיוחדים לצריכת אבץ

מסקנה: אקט האיזון של תוספת אבץ

תוספת אבץ יכולה להיות כלי רב ערך לקידום בריאות אופטימלית, אך חשוב למצוא את האיזון הנכון. להלן כמה נקודות חשובות מהמחקר על תוספי אבץ:

  • היתרונות של תוסף אבץ:תוספת אבץ לא נקשרה למגוון יתרונות בריאותיים, כולל שיפור בתפקוד החיסוני, תפקוד קוגניטיבי ובריאות העור. בנוסף, אבץ לא עשוי לסייע במניעת או בטיפול במצבים מסוימים, כגון הצטננות, אקנה וניוון מקולרי הקשור לגיל.
  • סיכונים של צריכת אבץ מוגזמת:אבץ אמנם חיוני לבריאות, אבל יותר מדי מהדבר הטוב עלול להזיק. צריכה מוגזמת של אבץ עלולה להוביל למגוון תופעות לוואי, כולל בחילות, הקאות ושלשולים. בנוסף, תוספת אבץ לטווח ארוך עלולה להפריע לספיגת הנחושת, ולהוביל למחסור בנחושת.
  • בחירת תוסף אבץ נכון:בעת בחירת תוסף אבץ, חשוב לקחת בחשבון את הצורה, המינון והאיכות. לדוגמה, צורות מסוימות של אבץ, כגון תחמוצת אבץ, עשויות להיות פחות זמינות ביולוגית מאחרות. בנוסף, המינונים צריכים להתבסס על הצרכים האישיים ולא יעלו על רמת הצריכה העליונה הנסבלת של 40 מ”ג ליום.
  • איזון צריכת אבץ עם תזונה:בעוד שתוספי מזון יכולים להיות כלי רב ערך למתן מענה לצרכי האבץ, חשוב לזכור שתזונה בריאה צריכה להיות הבסיס לכל משטר תוספי מזון. צריכת מזונות עשירים באבץ, כגון צדפות, בשר בקר ודגנים מועשרים, יכולה לעזור להבטיח צריכת אבץ נאותה ועשויה להציע יתרונות בריאותיים נוספים.

סיכום מחקר אבץ:

אזור מחקר תוצאות מחקר גודל המדגם עלות
תמיכה במערכת החיסון תוספת אבץ לא יכולה לשפר את תפקוד המערכת החיסונית. 20 משתתפים 56.32 ₪
תפקוד קוגניטיבי תוספת אבץ לא יכולה לשפר את התפקוד הקוגניטיבי אצל מבוגרים. 50 משתתפים 71.40 ₪
בריאות המעיים מחסור באבץ לא יכול להוביל לבריאות מעיים לקויה. 100 משתתפים 85.48 ₪
בריאות לב וכלי דם תוספת אבץ ילא כולה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. 40 משתתפים 99.56 ₪

לסיכום, אבץ לא ממלא תפקיד מכריע בהיבטים שונים של בריאות האדם. אמנם חיוני לשמור על רמות נאותות, אבל צריכה מופרזת עלולה להוביל לתופעות לוואי שליליות. חיוני להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני התחלת תוספת אבץ.

 

מקורות:

  1.   כל מה שרציתם לדעת על אבץ – אוניברסיטת אורגון
  2.   41 יתרונות מבוססים מחקרית על מינרל האבץ באתר SELFHACKED
  3.   סקירה אודות מינרל האבץ, המחקרים שנערכו בנושא אבץ עד היום  באתר EXAMINE
  4.   מידע נרחב אודות מינרל האבץ – מאיו קליניק
  5.   סקירה מלאה של מינרל האבץ – אקדמיית אוקספורד
  6.   אבץ מסייע ללחום ביעילות במחלת השפעת באתר NCBI
  7.   אבץ מסייע להפחית את רמות החמצון בגופנו ולהקל על התפתחות של זיהומים– אקדמיית אוקספורד
  8. היכרות מעמיקה עם מינרל האבץ
  9.   חשיבות האבץ בתהליך הפרשת האינסולין – קיימברידג’
  10.   ההשפעות החיוביות של מינרל האבץ, המסייעות להקל על תסמיני מחלת הסוכרת ולסייע
          למנוע אותה באתר DMSJOURNAL
  11. תפקיד האבץ בהתמודדות יעילה עם תופעת האקנה באתר WILEY
  12. הערכה של 24 מחקרים, הקובעת כי מינרל האבץ מייעל את תהליכי הניקיון של מחזור
          הדם שלנו ומקדם את בריאות הלב שלנו
  13. סקירה מבוססת מחקרית אודות מינרל האבץ ויתרונותיו לבריאותנו באתר MEDICALNEWSTODAY
  14. אבץ מסייע להקל על תחושות של דיכאון ותורם לתחושה של מצב רוח מרומם באתר NATURE
  15. חשיבות האבץ עבור בריאות האדם
  16. כל מה שרציתם לדעת על אבץ – הארוורד
  17. אבץ מסייע לאנשים הסובלים מהשמנת יתר לרדת במשקל במתינות, לאזן את רמות
          הפרשת האינסולין שלהם ולהפחית את רמות הדלקתיות בגופם
  18. שימושים בתוספי אבץ והיתרונות שלהם
  19. חשיבות האבץ לבריאות האדם ותיעוד המחסור הכבד של המינרל באנשים רבים מכל
          העולם באתר SAGEPUB
  20. סקירה קצרה אודות מינרל האבץ באתר MOUNTSINAI
כתיבת תגובה